Onze geschiedenis

1942

Diksmuidse boterkoeken

De bakkerij werd in de jaren ’40 geboren in Esen, een deelgemeente van Diksmuide, als bakkerij Tuyttens, die bekend stond om zijn gesuikerde boterkoek. De koeken werden in de volksmond “Tuyttens’ plakkoeken” genoemd. De gesuikerde laag is tot op vandaag nog altijd het kenmerk van de boterkoek. Daarom werd vanaf 2018 voor een nieuwe slogan gekozen: “De smaak die blijft plakken”.

In 1978 neemt de familie Vanlerberghe de bakkerij en het uniek recept voor de gesuikerde koek over, die vanaf dan de naam meekreeg: “Diksmuidse Boterkoek”.

1988

Berlijnse bollen

Boules de Berlin, Berlijnse bollen, Berliners, Berlinerbollen ... een zoete zonde, die veel mensen, vooral in de zomer, doet terugdenken aan hun zorgenloze kindertijd aan de Belgische kust.

Sinds 1988 is Joriba de referentie op het vlak van Boules de Berlin. Als de grootste producent van deze lekkernij, werd doorheen de jaren een zeer uitgebreide know-how opgedaan. De meeste boules die u koopt bij de artisanale bakker of in de Retail vinden hun oorsprong in onze atelier.

Als marktleider heeft Joriba nog vele plannen met deze topper, waarvan de enige in België geproduceerde mini Berliner, een eerste voorbeeld is.

2006

Eclairs

Eclairs. In de 18e eeuw bedacht door de Franse Marie-Antoine Carême, die de naam "de koning van de chefs en de chefs van de koningen" meekreeg en veel heeft betekend voor de Franse gastronomie. Deze Franse specialiteit is ook uitgegroeid tot de klassieker van de Belgische patisserie, maar dan met een eigen Belgische toets: gevuld met lekkere vanille crème patissière, iets wat de Fransen hun wenkbrauwen nog altijd doet fronsen.

Op basis van een authentiek recept en pure ingrediënten, geen premixes, vervaardigt Joriba sinds 2006 artisanale eclairs.

De eclairs worden leeg (ready-to-fill) verkocht via de groothandel aan de artisanale bakker, of volledig afgewerkt (ready-to-eat) aan de food service of de betere retail.

Joriba maakt op vandaag eclairs in alle formaten, met verschillende vullingen, en met verschillende afwerkingen, en mag zich daarom de Belgische specialist van deze artisanale lekkernij noemen.

2018

Mini Patisserie

Onder de vleugels van de familiale groep van de familie Ide, kiest Joriba volop voor groei. Hiervoor ontwikkelde ze een paar nieuwe mini producten als toevoeging aan haar bestaande assortiment, met voorop de mini berlijnse bollen. Nog kleiner, nog meer smaak.

Naast de mini berlijnse bollen, ook mini eclairs, mini soesjes, en andere mini lekkernijen, waardoor het gamma aan mini-patisserie vorm kreeg. Naast de basisproducten werd er verdere ontwikkeling gedaan in het aanbieden van verschillenden vullingen en afwerkingen voor deze producten.

De mogelijkheden bij Joriba zijn dus zeer ruim geworden: verschillende formaten voor de basisproducten, verschillende vullingen, en verschillende afwerkingen. Artisanaal en vriesvers. Klaar voor iedere vraag van de klant. Klaar voor de toekomst.